Ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag

Uitgangspunt: gezamenlijk gezag

Ouders zijn in beginsel belast met het ouderlijk gezag. Als ouders getrouwd zijn en kinderen komen, zijn zij beiden automatisch belast met het gezamenlijk gezag over hun kinderen.

Indien ouders echter niet met elkaar gehuwd zijn, maar enkel samenwonen en de vader het kind niet heeft erkend, dan heeft de vader niet automatisch het gezamenlijk ouderlijk gezag over het kind. De moeder heeft dan het eenhoofdig ouderlijk gezag.

U kunt dit beiden makkelijk samen oplossen door een aanvraagformulier in te vullen bij de rechtbank. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Mocht u echter beiden niet uitkomen, kunt u zich wenden tot een advocaat om namens u een verzoek te doen om belast te worden met het gezamenlijk gezag dan wel verweer te voeren wanneer u het als ouder niet eens bent met het verzoek tot gezamenlijk ouder gezag.

Eenhoofdig gezag

Soms kan het zijn dat u als ouder redenen hebt dat het beter is om alleen belast te worden met het ouderlijk gezag. Ook daar kan ik u bij helpen en indien nodig een verzoek indienen bij de rechtbank.

Vervangende toestemming

Wanneer ouders niet meer bij elkaar zijn en apart wonen van elkaar, kan het zijn dat zij het niet eens zijn over bepaalde beslissingen en keuzes waarvoor beide toestemming dienen te verlenen in het belang van hun kinderen. U kunt hierbij denken aan:

  • het aanvragen identiteitskaart
  • het aanvragen paspoort
  • op vakantie gaan naar het buitenland
  • een medische behandeling ondergaan

Indien jullie beiden er niet uitkomen, kan de rechter deze toestemming namens de weigerende ouder geven. Er dient dan een verzoek tot vervangende toestemming te worden ingediend middels een advocaat bij de kinderrechter. Samen zullen wij bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Een verzoek tot ontheffing uit het ouderlijk gezag – RvdK

Een verzoek tot ontheffing uit het ouderlijk gezag kan worden ingediend door de Raad van de Kinderbescherming (RvdK). Dit gebeurt indien de Raad voor de Kinderbescherming vindt dat u als ouder niet meer in staat wordt geacht om uw kind op te voeden en te verzorgen. U verliest dan uw ouderlijk gezag, uw beslissingsbevoegdheid over uw kind. U kunt hier uiteraard verweer tegen voeren en het is ook belangrijk dat u dit doet. Immers, een dergelijk verzoek heeft verstrekkende gevolgen.

Let wel! Geen gezag meer hebben mag geen invloed hebben op de omgang met uw kind. Gebeurt dit wel, kunt u ook hier hulp voor vragen.

Indien u dit dus overkomt, aarzel zeker niet om contact op te nemen en u te laten bijstaan.